Kuchnia

Tempura jako najlepsza forma zaserwowania krewetek?

  • 16 grudnia, 2021
  • 3 min read
Tempura jako najlepsza forma zaserwowania krewetek?

Tempura tempurze nierówna? Umiejętnie przyrządzone krewetki zachwycają swoim smakiem. To najlepsza przekąska, którą możesz zaserwować w wielu różnych formach. Jedną z najchętniej wybieranych jest tempura. Co to takiego? Dlaczego się sprawdza? I jak ją przygotować w prosty sposób? Sprawdźmy!

Tempura tempurze nierówna?

Tempura, czyli chrupiąca panierka, którą uzyskuje się na bazie ciasta pszennego połączonego z wodą, to szybka i prosta metoda na podanie wybornych krewetek. Imponująca chrupkość, doskonała soczystość oraz pyszny smak – aż tyle zyskujesz, jeśli odpowiednio usmażysz krewetki w tempurze, Co ciekawe, choć w tempurze zazwyczaj serwuje się owoce morza, to jednak warto wiedzieć, że można ją z powodzeniem wykorzystać również do produktów wegańskich, warzyw oraz… ziół. Wszystko jest kwestią Twojej pomysłowości!

Jak to jest, że czasem tempura wychodzi fantastycznie, a niekiedy nie jest wystarczająco chrupiąca i smaczna? Wiele zależy od doboru tłuszczu, czasu oraz sposobu smażenia. Tak naprawdę to właśnie ten proces jest kluczowy. Potrzebujesz dużej ilości oleju lub jakościowej frytury – pamiętaj, że Twój smażalnik powinien mieć wysoki punkt dymienia. Rozgrzej tłuszcz do około 180 stopni i zanurzaj w nim krewetki w tempurze. Pamiętaj tylko o tym, aby jednorazowo nie umieszczać zbyt dużej ilości panierowanych owoców morza w tłuszczu. Unikaj obniżenia temperatury oleju lub frytury – zanurzaj krewetki małymi partiami, po kolei. Dzięki temu Twoje danie będzie satysfakcjonująco chrupiące i po prostu smaczniejsze. Czasem miękka, “gumowata” tempura jest skutkiem nieprawidłowego smażenia lub złego doboru tłuszczu. Smaż zgodnie ze sztuką, a Twoje krewetki w tempurze zachwycą wszystkich Gości!

Tempura – kiedy ją zaserwować?

Tempura może być serwowana zarówno jako przystawka, jak i dodatek do zupy lub element sushi. To szybka metoda na nadanie owocom morza ciekawszego charakteru. Jeśli zastanawiasz się, kiedy zaserwować tempurę, to tak naprawdę nie ma mowy o faux pas. Sprawdzi się o każdej porze. Pamiętaj jedynie, aby dobrze nie miksować ciasta, tylko pozostawić w nim charakterystyczne grudki, a co więcej – chłodzić je przed zanurzeniem krewetek. Dzięki temu będzie jeszcze lepiej przygotowane do procesu smażenia.

Jak widzisz, tempura to doskonały pomysł na urozmaicenie swojego menu. Skorzystaj z jej możliwości, aby tworzyć jeszcze ciekawsze dania. Powodzenia!

Leave a Reply