Ostre odmiany papryk mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Cieszą się ogromną popularnością na całym świecie, ale nie każdemu przypadają do gustu. O ile dla jednych charakterystyczne pieczenie w ustach sprawia przyjemność, tak dla innych zjedzenie pikantnej potrawy kończy się małym atakiem paniki i frustracji. W dzisiejszym artykule sprawdzimy, co odpowiada za te piekące właściwości ostrych papryczek i czy istnieją sposoby na złagodzenie przykrych objawów po ich zjedzeniu.
Dlaczego odczuwamy pieczenie po zjedzeniu chilli?
Za charakterystyczny, piekący smak ostrych papryczek odpowiada związek zwany kapsaicyną. Substancja ta nie rozpuszcza się w wodzie, a swoim działaniem powoduje, że odczuwamy dokładnie to samo, jak w przypadku wypicia czegoś bardzo gorącego. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że kapsaicyna podrażnia receptory nerwowe, które odpowiedzialne są za wykrywanie ciepła lub uszkodzenia ciała. Tym samym bardzo pikantne potrawy potrafią niemal dosłownie wywołać pożar w naszych ustach. Tutaj pojawia się kolejny problem, ponieważ piekącego smaku trudno się pozbyć, a zwykłe przepłukanie ust wodą w zasadzie nie przynosi żadnego rezultatu. Dlaczego tak się dzieje?
Jak pozbyć się ostrego smaku papryczek chilli?
Niestety zadanie to utrudnia wspomniana już właściwość kapsaicyny, a mianowicie znikoma rozpuszczalność w wodzie. Tym samym woda jedynie pogarsza sytuację, ponieważ zamiast neutralizować działanie kapsaicyny, tylko roznosi ją na większym obszarze i wzmaga uczucie pieczenia.
A zatem co warto zrobić? Trzeba sięgnąć po coś tłustego lub z zawartością alkoholu, ponieważ kapsaicyna dobrze rozpuszcza się w tłuszczach lub alkoholach. To właśnie z tego powodu na różnych konkursach i zawodach w jedzeniu ostrych papryczek, zawodnicy mają pod ręką szklanki z tłustym mlekiem. Dobrą wiadomością jest natomiast fakt, że przykre dolegliwości wywołane zjedzeniem pikantnej potrawy samoistnie ustępują po upływie kilkunastu lub kilkudziesięciu minut. Warto dodać, że wspomniana kapsaicyna nie powoduje uszkodzenia czy też oparzenia tkanki, a jedynie wywołuje takie odczucie. Na działanie tej substancji są odporne np. ptaki.