Kuchnia

Francuskie dania z marketu, które w Polsce są delikatesami

  • 19 czerwca, 2022
  • 3 min read
Francuskie dania z marketu, które w Polsce są delikatesami

Dowiedz się szczegółów w temacie francuskich win naturalnych na podstawie rzeczywistego przedsiębiorstwa i oryginalnych produktów.

Istnieją produkty spożywcze, które choć dobrze znane we francuskich supermarketach, to w Polsce z różnych przyczyn są mało popularne. Dzięki sklepom spożywczym oferującym delikatesy francuskie, to niekorzystne zjawisko zaczyna powoli zanikać. Mimo to trzeba pamiętać, że obie kuchnie, to jest polska i francuska, wciąż nie przenikają się na wystarczającym dla smakoszy poziomie.

Potęga słonego masła

We Francji słone masło jest przysmakiem bardzo popularnym, w związku z czym trudno wyobrazić sobie tamtejszą rodzinę, która nie zajadałaby się nim na – krótko mówiąc – przysłowiową potęgę. Francuzi znają co najmniej kilka odmian słonego masła, ale w Polsce mało kto z niego korzysta. Co gorsza, raczej nie sprawdzi się ono w trakcie pieczenia polskich ciast.

Oryginalna tapenada

Tapenada to dość oryginalna, francuska pasta, która powstaje z połączenia oliwy, oliwek i kaparów. Ma ona charakterystyczny smak, w związku z czym warto ją łączyć np. z chlebem lub krakersami. Tapenada to produkt dostępny w praktycznie każdym, francuskim supermarkecie. Niestety w Polsce wciąż mało kto o niej wie. A szkoda, bo jej smak z pewnością doceniłoby wiele osób.

Mięsne Rillette

Rillette to przysmak do chleba, który wielu Francuzów uważa za… pasztet. Nawiasem mówiąc, produkt ten nie ma z polskim, typowym pasztetem nic wspólnego. Jest to raczej smarowidło do pieczywa, którego istotą jest szarpane mięso drobiowe, wieprzowe i wołowe. Co ciekawe, w skład tego przysmaku czasem wchodzi również ryba, dzięki czemu ma ono charakterystyczny, głęboki smak.

Koktajlowe krakersy

Na francuskim stole bardzo często królują krakersy. Nie przypominają one ich polskich odpowiedników, gdyż są one znacznie mniejsze od krakersów rodem znad Sekwany. Należy podkreślić, że wyróżniają się one bardzo szeroką paletą smaków. Zwykle są one słodkie, słone lub sezamowe (opcjonalnie miodowe). Często podaje się je z niektórymi z powyższych dodatków.

Mówiąc wprost, kuchnia francuska znacznie różni się od tego, co mogą znaleźć w swych marketach Polacy. Tendencji tej nie zmienia nawet duża liczba francuskich sieci handlowych działających w Polsce.

Leave a Reply