Po co do śmietany dodaje się stabilizator?

0
10

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego śmietana utrzymuje swoją konsystencję podczas gotowania czy ubijania? Odpowiedź brzmi – stabilizatory. W artykule tym przedstawiamy, do czego służą stabilizatory w śmietanie, jakie są najbardziej popularne oraz czy warto korzystać z produktów zawierających te substancje.

Dlaczego stosuje się stabilizatory w śmietanie?

Stabilizatory to substancje dodawane do śmietany w celu poprawy jej właściwości. Przede wszystkim służą one do utrzymania odpowiedniej konsystencji produktu, zapobiegając jego rozwarstwianiu się na część wodnistą i tłuszczową. Dzięki stabilizatorom śmietana jest gęstsza, o jednolitej strukturze i lepiej sprawdza się podczas gotowania, gdyż nie zlewa się i nie oddziela się od potrawy. Stabilizatory wpływają również na wydłużenie trwałości świeżości produktu oraz poprawę smaku i aromatu. Ponadto, ułatwiają też proces przetwarzania śmietany na produkty pochodne, takie jak bita śmietana czy śmietana kwaszona.

Jakie stabilizatory stosuje się w śmietanie?

Jednym z najpopularniejszych stabilizatorów do śmietany stosowanym w przemyśle spożywczym jest karagen, który otrzymuje się z czerwonych alg. Karagen doskonale wiąże wodę, dzięki czemu zapobiega rozwarstwianiu się śmietany. Innym często używanym stabilizatorem jest guma guar, pozyskiwana z nasion rośliny o tej samej nazwie. Działa ona na podobnej zasadzie jak karagen, jednak dodatkowo wpływa na poprawę smaku produktu. Stosuje się także żelatynę, która jest białkiem odzwierzęcym, otrzymywanym głównie z kości, skór i ścięgien zwierząt. Żelatyna doskonale wiąże wodę i zapewnia jednolitą konsystencję śmietany.

Czy warto korzystać z produktów zawierających stabilizatory?

Stosowanie stabilizatorów w śmietanie oraz innych produktach spożywczych budzi wiele kontrowersji. Z jednej strony, poprawiają one właściwości użytkowe produktów oraz wydłużają ich trwałość. Dzięki temu konsumenci mają pewność, że produkt będzie odpowiedni do spożycia przez dłuższy czas oraz będzie bardziej przyjazny dla kucharzenia.

Jednak z drugiej strony, niektórzy eksperci uważają, że spożywanie substancji chemicznych stosowanych jako stabilizatory może prowadzić do alergii czy problemów żołądkowych. Dodatkowo, wiele osób twierdzi, że śmietana bez dodatku stabilizatorów ma lepszy, bardziej naturalny smak.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here